Archief 2015

“Feestelingen 2015”.

 

 

 

 

 

 

In dit boek zijn vele “Feestelingen en Mijlpalen” in onze mooie Gemeente beschreven.

Het boek wordt feestelijk gepresenteerd op zondag 13 december 2015 om 14.30u

in d’Heremiet, Kluis 50 te Geleen.

Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Stichting SCHUG en MEG

11 oktober 2015

Theatergroep SAS speelt haar nieuwste muzikale productie

“In naam van de vader”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze voorstelling wordt de toneelgroep muzikaal begeleid door het Kamermuziekensemble Cécile.

Het stuk is tot stand gekomen op initiatief van en na veel gesprekken met kunstenares Marieke Russel en anderen.

In de voorstelling gaat een dochter op zoek naar de liefde van haar (overleden) vader, bij leven kunstschilder. Tevens probeert de voorstelling antwoord te geven op de vraag waarom de kunstenaar schilderde wat hij schilderde.

In scènes, liederen, muziek en gedichten, en gelardeerd met vele projecties van de schilderijen van de kunstenaar, krijgt die zoektocht gestalte.

De uitvoeringen vinden plaats in Galerie Marie, Schipperskerk, telkens om 20.30 uur.

27 september 2015

Creativiteitswedstrijd in het kader van “Het Jaar van de Mijnen”

 

 

 

 

Beste kunst- en cultuurliefhebber,

In juni heeft Galerie Marie en Stichting MEG een Creativiteitswedstrijd uitgeschreven.

Het maken van een MIJN-Juweel.

Donderdagavond 24 september heeft de jury zijn blik laten gaan over de inzendingen.

De uitslag blijft geheim tot de feestelijke afsluiting van dit evenement.

Prachtige juwelen zijn er gemaakt, alle met een relatie tot de MIJNEN.

Natuurlijk willen wij u deze mooie kunstwerkjes niet onthouden.

Onthoud daarom de volgende data:

9 Oktober 17:00u opening van de tentoonstelling “MIJN-juweel”

10, 11 en 16 oktober 14:00u-17:00u

U kunt de MIJN-juweeltjes komen bezichtigen.

Tijdens deze dagen kunt u ook uw stem uitbrengen voor de publieksprijs.

10 oktober 20.00u

Optreden van “Cantori la Vera”. Concert ter ere van de verjaardag van Charles Russel; kunstschilder.

17 oktober 15.00u

Feestelijke afsluiting van de expositie “MIJN”-juweel.

De MIJN-juweel-tjes zullen dan door de deelnemers geshowd worden.

En natuurlijk waar u allen op wacht; de prijsuitreiking. Het Rosenberg Trio zal zorgen voor de muzikale ondersteuning.

We nodigen u uit om deze bijzondere bijeenkomsten te bezoeken.

Tijdens de expositie van de juweeltjes kunt u tevens kijken naar het bijzondere werk van kunstschilder Marij Heijligers.

Stichting Meg en Galerie Marie.

15 september 2015

Expositie Innocent Eyes

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 10 oktober 2015 om 17.00 uur

Feestelijke opening van de expositie van Marij Heijligers

bij Galerie Marie in Schipperskerk.

Met een serie bijzondere werken van deze kunstenares uit Limbricht.

“Allemaal (fictieve) kinderen; de ware diamanten met een sprankeling in hun ogen” vertelt Marij.

“Eindelijk heb ik mezelf gevonden in mijn doeken. Dag en nacht heb ik geschilderd. Toch weer heel anders dan mijn vorig werk.

Maar wel helemaal van mij”, aldus een trotse kunstenares, die in het verleden al veelvuldig exposeerde in heel Nederland.

De opening op zaterdag 10 oktober wordt verricht door Noël Lebens, wethouder gemeente Sittard-Geleen en zal muzikaal worden opgeluisterd door vocaal ensemble Cantori la Vera uit Beek.

In aanloop naar de theatervoorstelling “In naam van de vader” zal deze opening in het teken staan van de verjaardag van

Charles Russel.

Voorstelling in naam van de vader

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe SAS theaterproductie

i.s.m. Kamermuziekensemble Cécile en in coproductie met Galerie Marie en de Stichting MEG.

Eerst was er een vraag

Na afloop van de succesvolle en uitverkochte serie voorstellingen over de geïmmigreerde vrouwen in onze gemeente (SIBOLEENSE VROUWEN, 2013) in het kerkje van Schipperskerk, vroeg de eigenares van die locatie of SAS een voorstelling wilde maken over haar vader, de kunstschilder Charles Russel (19… -2006).

Toen het antwoord

Nadat SAS die vraag bevestigend had beantwoord, volgden tientallen gesprekken met zijn oudste dochter Marieke, de bewoonster van de Schipperskerk,  en met verschillende andere personen die haar vader goed gekend hadden.

Uit al die interviews rees een beeld op van een gedreven kunstenaar die echter genoodzaakt was om als leraar geld te verdienen voor zijn grote gezin (9 personen). Het liefst trok hij zich terug in de veilige omgeving van zijn atelier. Daar kon hij zijn diepste gedachten en gevoelens op het canvas kwijt. Wat hem op die plek gemakkelijker afging dan in het dagelijks leven. Want de rol van vader en gezinshoofd paste hem minder goed dan de rol van gepassioneerd schilder.

Het vervolg

Uit de schriftelijke verslagen van al die gesprekken selecteerde SAS verschillende teksten die voor een toneeluitvoering van belang zouden kunnen zijn. Daarop werd toneel- en romanschrijver Jos Bours (Oirsbeek/Utrecht) benaderd om dat tekstmateriaal om te zetten in toneelscènes.

Als schrijvend kunstenaar heeft hij zich de vrijheid gepermitteerd om de biografische gegevens vrijelijk naar zijn hand te zetten. Hij verzon scènes die in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden en hij plaatste ontmoetingen tussen Charles Russel en anderen in gefantaseerde situaties. Waarom? Omdat het niet de  bedoeling van de theatergroep was om de werkelijkheid na te bootsen. SAS wilde het karakter van de mens achter de kunstenaar in toneelscènes vatten. De inhoud van het stuk is dus wel gebaseerd op gesprekken over het leven van de kunstschilder, maar de vorm waarin SAS zijn leven op het podium brengt is een verzonnen theatrale werkelijkheid.

Het gevolg/het thema

In de voorstelling gaat de oudste dochter Marieke op zoek naar de liefde van haar vader. Een zoektocht naar zijn liefde over het graf heen.

Toneelscènes, gedichten en liederen wisselen elkaar af – een vorm die inmiddels een beproefd recept van de theatergroep is –  en veel schilderijen van Charles Russel worden op megaformaat geprojecteerd.

De voorstelling

De vaste spelerskern van SAS (Ine Ottenheijm, Elma Daniëls, Jos Slangen en Wiebe de Vries, aangevuld met accordeonist Joke Höppener) is al maanden o.l.v. huisregisseur Jos Prop aan het repeteren om in het najaar het vader-dochterverhaal op een waarachtige manier op de planken te brengen.

En het theatergezelschap prijst zich gelukkig dat Kamer Muziek Ensemble Cécile uit Grevenbicht  o.l.v. Jo Savelkoul tekent voor de muziek.

Voorstelling “In naam van de vader”

18 juli 2015

Creativiteitswedstijd in het kader van “Het Jaar van de Mijnen”

 

 

 

 

Beste hobbyist,

De vakantie zit er op, de kinderen gaan weer naar school.

Nu is het weer tijd om je creatieve geest te laten bruisen en dat kan door mee te doen aan de wedstrijd “MIJN-Juweel”.

“MIJN-Juweel”is een creativiteitswedstrijd rond het thema van het Jaar van de Mijnen.

Maak een sieraad of een set van sieraden dat betrekking heeft op het mijnverleden. Misschien lijkt dat wat lastig, maar je mag dit breed interpreteren. Denk aan de St. Barbara verering, het rijke Roomse leven, de altijd maar wassende vrouwen, de mijngebouwen, het gereedschap, mijnwerkers, kachels, kolenkit enz. enz…

De hoofdprijs van deze wedstrijd is € 200,00 (MEGprijs 2015)

6 mei 2015

Tentoonstelling Tempel van Amon-Re

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al sinds zijn jeugd is Richard Schwartzenberg (geboren 1935) gefascineerd door Egyptische kunst: schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur.

Na een studiereis in 1976 naar Egypte en haar kunstschatten, is deze interesse inspiratie geworden om zelf te creëren.

Eerst maakte Richard tekeningen van pyramiden, faraos en oud Egyptische voorstellingen, later kwamen er zelfs muurschilderingen op zijn eigen garage en atelier.

Na zijn pensionering in 1997 – als docent aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht – vatte hij het plan op een maquette te bouwen van een van ‘s werelds grootste en bekendste tempelcomplexen: Karnak.

Gedurende bijna 20 jaar heeft hij houten zuilen vervaardigd aan de draaibank, obelisken geschaafd en gezocht naar de juiste vorm en materialisering van bepaalde architectonische aansluitingen en kunstzinnige ornamenten.

Voor zover het egyptologisch onderzoek reikte heeft hij schilderingen aangebracht op pylonen en wanden, boven poorten en op zuilen. Met doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, interesse en ook een groot plezier is de maquette tot stand gekomen.

Het is een eer en genoegen deze nu voor een groter publiek en in zijn totaliteit te kunnen en mogen tentoonstellen. In de expositie zal de maquette tevens worden omringd door enige Egyptische tekeningen van Richards hand.

29 april 2015

De Interlimburgse Kunstfietsroute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kunstfietsroute voert dit jaar langs een 8-tal kunststopplaatsen, aan zowel Nederlandse als aan Belgische kant. Het fietsveer Grevenbicht – Elen is geopend maar ook oversteek via de brug Maaseik is aan te bevelen.

De fietsroute voert dit jaar weer van Grevenbicht tot Roosteren en van Maaseik tot Dilsen Stokkem. De route loopt langs een groot aantal kunststopplaatsen, zowel aan de Belgische als aan de Nederlandse kant.