2015

Frans Timmers (1915-1984)

Frans Timmers (1915-1984)

“Schilder in de Schaduw”

Frans Timmers (1915-1984) werd geboren in Sittard, een stad die hij altijd trouw zou blijven, zelfs toen Ger Lataster hem probeerde over te halen om zich in Amsterdam te vestigen.

Hij zag dit echter niet zo zitten en koos uiteindelijk voor een zeker bestaan in Sittard. Hij begon als huisschilder met een eigen bedrijf. In zijn vrije tijd kon hij zich als kunstschilder verder ontwikkelen. Eind jaren dertig werd hij lid van de Limburgsche Kunstkring. Tot in 1941 nam hij deel aan diverse groepsexposities te Sittard en Maastricht. Gedurende de oorlogsjaren studeerde hij aan de Kunstnijverheidsschool (de latere Stadsacademie) van Maastricht.

Hij heeft in verschillende stijlen geschilderd: van expressionisme tot kubisme, (magisch-) realisme, primitivisme en abstract werk. Naast het abstracte werk heeft hij ook veel figuratief werk nagelaten, van landschappen tot (bloem)stillevens, boomgaarden, volkscultuur, hanen, portretten, stadsgezichten, waarop vaak een Sittards element terug te vinden is zoals de kerken van Sittard.

Ook liet hij zich inspireren door bekende kunstenaars uit het verleden. Verder beschilderde hij kasten en was hij ook nog beeldhouwer.

Kortom hij was een zeer veelzijdig kunstenaar.

In deze kunstenaarsmonografie heeft historicus Antoine Jacobs een levensbeschrijving van Frans Timmers gemaakt en kunsthistoricus Ruud Lammerink een kunsthistorisch essay geschreven.

Feestelingen & Historische Mijlpalen in Sittard-Geleen 2015